POPŻ Podprogram 2017

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Choczewie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 1073 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego.

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

A) 53,99198 ton żywności;

B) 7766 paczek żywnościowych;

C) 0 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

Kulinarne – 1 spotkanie dla 12 uczestników

Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 12 uczestników.